Slávky po námořnicku recept


Slávky po námořnicku recept.

Ingredience:

- 1 kg slávek
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 dl bílého suchého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- petrželka na ozdobu

Recept:

1. Slávky důkladně opláchněte pod tečoucí vodou a odstraňte ty, které jsou otevřené a nezavřou se, když na ně zatlačíte.
2. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej společně s máslem.
3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájený česnek. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
4. Přidejte slávky, promíchejte a zalijte bílým vínem. Osolte a opepřete dle chuti.
5. Zakryjte a vařte na středním ohni 5 až 8 minut, nebo dokud se slávky neotevřou. Slávky, které se neotevřely, vyhoďte.
6. Hotové slávky posypte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.

Tipy:

- Slávky před vařením dobře očistěte, aby jídlo neobsahovalo písek.
- K tomuto jídlu se výborně hodí čerstvý chléb nebo toast, ideální pro namáčení do šťávy.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do pánve s cibulí a česnekem trochu chilli vloček.
- Výběr vína je důležitý. Použijte kvalitní suché bílé víno, které byste si rádi vychutnali i k pití.
- Nezapomeňte, že slávky, které se po uvaření neotevřou, byste neměli jíst, jelikož to může znamenat, že nebyly před vařením živé.