Slaný závin s vinnou klobásou recept
Ingredience: těsto listové, vinná klobása, vejce, sýr (například eidam), hořčice, cibule, sůl, pepř
Recept:
Nejdříve si připravte listové těsto, které necháte rozmrznout, pokud využíváte mražené. Rozválejte těsto na tenký plát. Vinnou klobásu oloupejte z obalu a pokud je velmi tlustá, rozkrojte ji na polovinu po délce. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Na těsto rozetřete tenkou vrstvu hořčice. Na hořčici rovnoměrně rozprostřeťte plátky cibule. Klobásu položte na připravené těsto. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem, což pomůže těsto zapečením držet pohromadě. Sýr nastrouhejte a posypte jím klobásu a cibuli. Těsto pečlivě zaviněte tak, aby klobása byla uvnitř. Závin potřete zbylým rozšlehaným vejcem, což způsobí, že po upečení bude mít krásnou zlatavou kůrku. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut nebo dokud není závin zlatavý a křupavý.
Tipy: Při přípravě závinu se snažte, aby těsto nebylo příliš mokré nebo mastné, protože to by mohlo způsobit, že se závin v troubě nerozvine správně. Před pečením můžete na těsto posypat trochu kmínu nebo sezamu pro jemnou chuťovou variaci. Ujistěte se, že všechny ingredience na závin jsou kvalitní, zejména klobása, která je klíčovou složkou.