Slaný koláč s pórkem recept.
Slaný koláč s pórkem je vynikající volbou pro lehkou večeři nebo jako předkrm při posezení s přáteli. Jeho příprava není náročná a výsledek stojí za to.
Ingredience:
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1/2 lžičky soli
- 4 lžíce studené vody
Náplň:
- 3 středně velké pórky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 velká vejce
- 150 g tvrdého sýra (např. Gouda)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olej na smažení
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Připravte si těsto tak, že mouku smícháte se solí a nakrájeným máslem. Máslo zapracujte do mouky, až vznikne drobenka. Postupně přidávejte vodu a hněťte, dokud se těsto nespojí do hladké koule. Těsto nechte odpočinout v lednici asi 30 minut.
3. Mezitím očistěte pórek a nakrájejte ho na tenké kroužky. Na pánvi na oleji pórek osmahnete, dokud nezměkne. Nechte ho chvilku vychladnout.
4. V misce smíchejte smetanu, vejce, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Přidejte osmahnutý pórek a vše důkladně promíchejte.
5. Vyválejte těsto na pomoučeném povrchu na velikost formy, do které budete koláč péct. Těsto vložte do formy a na dno píchněte vidličkou.
6. Na těsto nalijte připravenou náplň s pórkem.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezíská zlatavou barvu.
8. Nechte koláč chvíli vychladnout před podáváním.
Tipy:
- Pro ještě křehčí těsto přidejte do mouky špetku cukru.
- Před pečením můžete těsto ještě 10 minut předpéct s fazolovými zrny na povrchu, aby zůstalo krásně křupavé.
- K náplni se hodí přidat i trochu nakrájeného uzeného masa nebo slaniny pro výraznější chuť.
- Slaný koláč chutná skvěle i studený, takže je ideální i na svačinu na cesty.
S tímto receptem se vám podaří připravit lahodný slaný koláč s pórkem, který osloví všechny vaše smysly.