Slaný koláč s lilkem recept.
Slaný koláč s lilkem je vynikající volbou pro lehký oběd nebo večeři. Základem je křupavé těsto a bohatá náplň z lilku, která je ochucena bylinkami a sýrem.
Ingredience
Pro těsto
mouka 200 g
máslo 100 g
voda studená 4 lžíce
sůl špetka
Pro náplň
lilek 1 velký
cibule 1 střední
česnek 2 stroužky
rajčata 2 střední
olivový olej 3 lžíce
sůl a pepř podle chuti
bazalka čerstvá nebo sušená 1 lžíce
majoránka sušená 1 lžička
smetana na vaření 100 ml
vejce 1 ks
tvrdý sýr nastrouhaný 100 g
Recept
1. Začneme přípravou těsta. Do mísy prosejeme mouku, přidáme máslo a špetku soli. Rukama těsto zpracujeme do drobenky. Postupně přiléváme studenou vodu a hněteme, dokud se těsto nespojí a není hladké. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice na 30 minut.
2. Mezitím si připravíme náplň. Lilek nakrájíme na kostičky a osolíme. Necháme asi 10 minut odstát, aby pustil vodu. Pak lilek osušíme papírovým ubrouskem.
3. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a na olivovém oleji zpěníme. Přidáme kostičky lilku a smažíme asi 5 minut. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, sůl, pepř, bazalku a majoránku a dusíme, dokud se náplň nepropojí a nevznikne kompaktní směs.
4. Vyjmeme těsto z lednice, vyválíme a vložíme do formy na koláč. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 10 minut.
5. Vejce rozkvedláme se smetanou a rovnoměrně rozetřeme po předpečeném těstě. Na to rovnoměrně rozprostřeme připravenou směs z lilku.
6. Posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme v troubě při 180 stupňů Celsia asi 25 minut, dokud není koláč zlatavý a sýr krásně roztavený.
Tipy
1. Pro intenzivnější chuť můžete do náplně přidat trochu sušených rajčat nebo oliv.
2. Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do náplně chilli papričku.
3. Koláč chutná výborně jak teplý, tak studený. Ideální na piknik nebo jako práce na cesty.