Slané tyčinky z bramborového těsta recept


Slané tyčinky z bramborového těsta recept.

Ingredience
300 gramů hladké mouky
200 gramů vařených brambor
100 gramů másla
1 vejce
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
k sezamovým semínkům nebo máku na posypání

Recept
Nejprve si připravíme brambory, které uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme nebo rozmačkáme. V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a solí. Přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce a zakysanou smetanu. Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat trochu mouky.
Těsto poté na pomoučeném vále rozválíme na placku o tloušťce přibližně 5 milimetrů. Pomocí nože nebo těstového kolečka nakrájíme na proužky široké zhruba 1 centimetr. Tyčinky poté přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Na povrch tyčinek můžeme aplikovat rozšlehané vejce a posypat sezamovými semínky nebo mákem.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia a pečeme přibližně 15 minut nebo dozlatova. Pečené tyčinky necháme na plechu vychladnout.

Tipy
1. Brambory je lepší uvařit den předem, aby byly dobře vychladlé a snadno se s nimi pracovalo.
2. Tyčinky můžete ochutit i jinými kořením, jako je například sladká paprika, česnekový prášek nebo sušený česnek pro výraznější chuť.
3. Tyčinky skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly křupavé. Pokud zvláční, můžete je znovu krátce opečít v troubě.
4. Experimentujte s různými typy posypů - kromě sezamu a máku můžete použít například hrubozrnnou sůl, bylinky nebo sýr nastrouhaný na jemno pro sýrové tyčinky.