Slané sýrové nanuky recept.
Slané sýrové nanuky jsou výbornou volbou pro netradiční pohoštění na večírku nebo jako originální snack k večernímu sledování filmů. Připravte si pro své blízké tuto jedinečnou pochoutku, která kombinuje slanou chuť sýra s chladivým osvěžením zmrzlého snacku.
Ingredience:
- 200 g tvrdého sýra (například čedar nebo gouda)
- 100 ml smetany na vaření
- 50 ml mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky mleté papriky (volitelně pro pikantnější variantu)
- 6-8 malých dřevěných nebo plastových tyčinek pro nanuky
Recept:
1. Sýr nastrouhejte na jemno. Ve středně velkém hrnci smíchejte nastrouhaný sýr, smetanu, mléko a olivový olej. Pomalu zahřívejte na střední teplotě, dokud se sýr úplně nerozpustí a směs se nepropojí. Je důležité směs pravidelně míchat, aby nedošlo k připálení.
2. Do směsi přidejte černý pepř a mletou papriku. Důkladně promíchejte.
3. Směs nechte mírně vychladnout. Mezitím si připravte formy na nanuky. Pokud nemáte speciální formy, můžete použít i malé kelímky nebo formy na led.
4. Směs nalijte do forem. Pokud směs není dostatečně hustá na to, aby držela tyčinky, nechejte ji v mrazáku asi 15 minut ztuhnout, a teprve poté vložte tyčinky do středu každého nanuku.
5. Nanuky nechte v mrazáku minimálně 4 hodiny nebo nejlépe přes noc, dokud neztuhnou.
6. Před podáváním nechte nanuky pár minut na pokojové teplotě, aby se lehce uvolnily z forem.
Tipy:
- Pro extra křupavost můžete do směsi přidat drobně nakrájené opečené slaniny nebo sušené rajčata.
- Pokud upřednostňujete méně tučnou variantu, můžete použít místo smetany na vaření lehký tvaroh nebo jogurt.
- Pro zvýraznění chuti doporučuji podávat sýrové nanuky s domácí salsa omáčkou nebo jemným bylinkovým dipem.
S tímto receptem si můžete hrát a přizpůsobit ho podle svých chutí. Experimentujte s různými druhy sýrů a přísadami, abyste našli svou oblíbenou kombinaci.