Slané srdce recept.
**Ingredience:**
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 balení suchého droždí (7 g)
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce (k potření)
- 100 g strouhaného sýra (doporučuji gouda nebo edam)
- 150 g šunky nebo slaniny (nakrájené na malé kousky)
**Recept:**
1. Do větší mísy prosejeme mouku a smícháme ji s suchým droždím.
2. V malém hrnci zahřejeme mléko s cukrem a rozpuštěným máslem, dokud směs není vlažná (ne horká).
3. Vlažnou mléčnou směs přilijeme do mísy s moukou, přidáme sůl a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Pokud je naopak příliš lepivé, přisypte mouku.
4. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto rozdělíme na menší kousky a z každého vyformujeme dlouhý váleček. Válečky spleteme do tvaru srdce a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
6. Předehřejeme troubu na 180°C.
7. Srdce potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem a nakrájenou šunkou nebo slaninou.
8. Pečeme v předehřáté troubě asi 20-25 minut, nebo dokud srdce nejsou zlatavá.
9. Po upečení necháme chvíli odpočinout na mřížce, než podáváme.
**Tipy:**
- Pro aromatickou variantu můžete do těsta přidat lžičku sušeného oregana nebo bazalky.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do náplně trochu nakrájených jalapeño papriček nebo lžičku chilli vloček.
- Slané srdce může být skvělým doplňkem k polévkám nebo salátům, nebo jej můžete podávat jako hlavní jídlo s čerstvou zeleninou na straně.
- Experimentujte s různými druhy sýrů a uzenin pro různé chutě.