Slaná cuketová bábovka recept


Slaná cuketová bábovka recept.

Slaná cuketová bábovka je skvělou volbou pro každého, kdo má rád netradiční pečivo. Je to chutný, vláčný a zdravější variant pečiva, které může být podáváno jak k snídani, tak i jako pohoštění při různých příležitostech. Základem je cuketa, která dodává bábovce nejen vlhkost, ale i nutriční hodnoty. Přidání sýru a šunky (nebo slaniny) vytváří dokonalou chuťovou kombinaci.

Ingredience:

- 250 g strouhané cukety
- 200 g hladké mouky
- 100 g nastrouhaného sýra (gouda nebo edam)
- 100 g šunky nebo slaniny nakrájené na malé kousky
- 4 vejce
- 150 ml oleje
- 100 ml mléka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- Nasekané bylinky podle chuti (bazalka, oregano, tymián)

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Ve velké míse smíchejte strouhanou cuketu, nastrouhaný sýr a nakrájenou šunku nebo slaninu.
3. Ve druhé míse rozšlehejte vejce s olejem a mlékem.
4. Směs s vejci přidejte do mísy s cuketou a dobře promíchejte.
5. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl, pepř a bylinky. Vše důkladně zamíchejte, dokud nevznikne homogenní těsto.
6. Těsto přelijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, nebo dokud není bábovka upečená. (Vyzkoušejte špejlí - když je suchá, bábovka je hotová.)
8. Nechte bábovku chvíli vychladnout v formě a poté ji opatrně vyklopte na mřížku, aby se dokonale ochladila.

Tipy:

- Přidání slaniny nebo šunky je volitelné. Pro vegetariánskou variantu je můžete vynechat.
- Pokud máte rádi výraznější bylinkovou chuť, klidně přidejte více bylinek podle vaší chuti.
- Když je sezóna, můžete do těsta přidat také čerstvé bylinky, které dodají bábovce ještě intenzivnější chuť.
- Bábovku můžete podávat chladnou nebo mírně teplou. Skvěle chutná s čerstvým jogurtem nebo jako doplněk k polévce.

Tato bábovka je vynikající nejen díky své jedinečné chuti, ale i díky tomu, že je relativně snadná na přípravu a může sloužit jako zdravější alternativa klasického pečiva.