Slaná bábovka s olivami recept.
Slaná bábovka s olivami je chutný a netradiční pokrm, který může sloužit jako zajímavý doplněk k večernímu posezení nebo jako originální oběd. Tento recept kombinuje klasickou bábovku s výraznými chutěmi oliv, sušených rajčat a bylinek, což vytváří skvělý gastronomický zážitek.
Ingredience:
- 250 gramů hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 4 vejce
- 100 ml olivového oleje
- 100 ml mléka
- 200 gramů strouhaného sýra (např. Gouda)
- 150 gramů nakrájených černých oliv
- 100 gramů sušených rajčat nakrájených na malé kousky
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. bazalka, oregano, tymián)
- Sůl a pepř dle chuti
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva.
3. V jiné míse rozšlehejte vejce s olivovým olejem a mlékem.
4. K tekutým ingrediencím postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva a míchejte, dokud nebude těsto hladké.
5. Do těsta vmíchejte strouhaný sýr, nakrájené olivy, sušená rajčata a nasekané bylinky. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
6. Těsto přesuňte do předem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, nebo dokud není bábovka upečená (ověřte špejlí).
8. Po upečení nechte bábovku chvíli odpočinout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro extra křupavou kůrku můžete formu před nalitím těsta posypat strouhankou.
- Slanou bábovku můžete podávat s jogurtovým dipem nebo čerstvou zeleninou pro osvěžující kontrast.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do těsta několik nakrájených jalapeňos nebo trochu chilli koření.
- Tato bábovka je vynikající i ve studené formě, takže je ideální na pikniky nebo jako svačina na cesty.