Sladký pohankový salát recept


Sladký pohankový salát recept.

- Ingredience:
- 1 hrnek pohanky
- 2 hrnky vody
- 1 velké jablko
- 1/2 hrnku rozinek
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce medu (nebo jiného sladidla dle vaší chuti)
- Šťáva z 1/2 citronu
- Špetka skořice
- Špetka soli

- Recept:
1. Pohanku propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. V hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody, přidejte pohanku, špetku soli a nechte vařit na mírném ohni pod pokličkou po dobu 15 minut, nebo dokud pohanka neabsorbuje veškerou vodu.
2. Mezitím si připravte ostatní ingredience. Jablko omyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kousky. Rozinky spařte horkou vodou a nechte je chvíli nabobtnat, poté vodu slijte.
3. Vlašské ořechy nasekejte na menší kousky. V menší míse smíchejte med, citronovou šťávu a skořici.
4. Vařenou pohanku nechte chvíli vychladit, poté ji přemístěte do velké mísy. Přidejte k ní jablko, rozinky, vlašské ořechy a připravenou směs s medem a citronovou šťávou.
5. Vše důkladně promíchejte. Pokud je to nutné, přidejte ještě trochu medu nebo citronové šťávy podle vaší chuti.
6. Salát nechte před podáváním alespoň hodinu odležet v chladničce, aby se chutě dobře propojily.

- Tipy:
- Pro extra křupavost můžete přidat i semínka, jako jsou slunečnicová nebo dýňová.
- Tento salát se dá jíst jako lehký oběd, snídaně nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu.
- Pokud preferujete veganskou variantu, použijte místo medu jiný rostlinný sladidlo, například agávový sirup.
- Salát můžete podávat s kouskem čerstvého pečiva nebo jako samostatné jídlo.