Sladký chléb z Vidic je tradiční český recept, který kombinuje prvky klasického domácího pečení s příjemnou sladkostí. Tento chléb je ideální k podávání jako svačina nebo lehký dezert. Zde je návod, jak připravit sladký chléb z Vidic.
Ingredience
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 lžička sušeného droždí
150 ml mléka
1 vejce
50 g cukru
50 g rozpuštěného másla
100 g rozinek
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička citronové kůry
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Recept
V míse smíchejte mouku, sůl a sušené droždí. V jiné nádobě smíchejte mléko, vejce, cukr, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Tuto směs postupně přilévejte do suchých ingrediencí a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Poté do těsta vmíchejte rozinky.
Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, až dokud nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si vymažte pekáč máslem a připravte si troubu tak, že ji předehřejete na 180 stupňů Celsia.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný pracovní stůl, krátce ho propracujte a vložte do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě přibližně 35-45 minut, než chléb krásně zezlátne.
Po upečení nechte chléb chvíli vychladnout ve formě, poté ho vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Tipy
Přidání citronové kůry dodá chlebu osvěžující aroma, ale můžete experimentovat i s pomerančovou kůrou pro jiný druh citrusového nádechu.
Pokud máte rádi oříšky, můžete přidat i nasekané mandle nebo vlašské ořechy pro křupavější texturu.
Podávejte s máslem nebo s marmeládou pro ještě sladší zážitek.