Skvělá italská pizza recept


Skvělá italská pizza recept.

Ingredience pro těsto:
- 500 g pšeničné mouky (ideálně typu 00)
- 300 ml vlažné vody
- 7 g sušeného droždí
- 10 g soli
- 2 lžíce olivového oleje

Ingredience pro náplň:
- 150 g rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregána
- 200 g mozzarelly
- 100 g šunky
- čerstvé bazalkové listy
- olivový olej
- sůl
- černý pepř

Recept:

1. Začneme přípravou těsta. Do mísy prosijeme mouku a vytvoříme v ní důlek. Do důlku nalijeme vlažnou vodu, do které jsme předtím rozmíchali droždí. Přidáme sůl a olivový olej.
2. Směs necháme krátce odpočinout, pak začneme hnětením. Hněteme, dokud těsto není hladké a pružné. Poté těsto přikryjeme a necháme v teple kynout přibližně hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
3. Mezitím si připravíme náplň. Rajčatový protlak promícháme s oregánem, solí a pepřem. Mozzarellu nakrájíme na plátky a šunku na tenké proužky.
4. Kynuté těsto rozdělíme na čtyři části a každou z nich vyválíme na tenký plát. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
5. Na každý plát těsta rovnoměrně rozetřeme rajčatový protlak, poklademe plátky mozzarelly, přidáme šunku a zakápneme olivovým olejem.
6. Pizza se peče v předehřáté troubě na 250°C asi 10-15 minut, dokud není okraje krásně zlatavé a sýr rozpuštěný.
7. Před podáváním pizzu ozdobíme čerstvými bazalkovými listy.

Tipy:
- Pro autentičtější chuť použijte dřevěnou pec na pizzu.
- Pokud máte rádi křupavou pizzu, nechte těsto před přidáním náplně krátce zapečené, než na něj přidáte ostatní ingredience.
- Experimentujte s náplněmi dle svého gusta, výborné jsou například čerstvé houby, olivy či artičoky.
- Nezapomeňte, že méně je někdy více. Nepřehánějte to s množstvím náplně, aby si pizza zachovala svou křupavou bázi.