Škvarkové rohlíky recept


Škvarkové rohlíky recept.

Recept na škvarkové rohlíky:

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g mletých škvarků
- 1 lžička soli
- 2 lžičky cukru
- 1 balíček sušeného droždí (7g)
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek na potření

Postup přípravy:
1. V míse smíchejte mouku, mleté škvarky a sůl.
2. V malém hrnci mírně ohřejte mléko, aby bylo vlažné (ne horké). Rozmíchejte v něm cukr a sušené droždí. Necháme stát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit.
3. K suchým ingrediencím přidejte vejce a připravenou droždí s mlékem. Zpracujte těsto, které by mělo být hladké a ne příliš lepivé. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Je-li příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
4. Těsto vyklopte na pomoučený pracovní povrch a dobře ho propracujte. Poté ho vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Předehřejte troubu na 180°C.
6. Kynuté těsto rozdělte na menší kusy a každý vyválejte do tvaru rohlíku.
7. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud nejsou zlatavé.
8. Pečené škvarkové rohlíky nechte chvíli vychladnout na mřížce.

Tipy:
- Místo sušeného droždí můžete použít čerstvé droždí. Pro tento recept byste potřebovali asi 25 g čerstvého droždí.
- Škvarky pro lepší chuť a konzistenci předem rozemelte na co nejjemnější.
- Pro křupavější kůrku můžete rohlíky před pečením posypat hrubou solí nebo kmínem.
- Rohlíky jsou nejchutnější čerstvě upečené, ale dobře chutnají i následující den, pokud je uložíte do uzavřené nádoby, aby zůstaly měkké.