Škvarkové placky s jogurtem recept
Škvarkové placky s jogurtem jsou vynikající pochoutka, která spojuje křupavé škvarky s jemností jogurtu. Tady je návod, jak je připravit.
Ingredience:
300 g hladké mouky
150 g škvarů
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 vejce
150 ml jogurtu (nejlépe řecký typ)
1 lžička soli
2 lžíce mléka (pokud je třeba)
Recept:
Nejprve si připravte škvarky. Pokud je nemáte připravené, osmažte na pánvi kousky vepřového sádla, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Do velké mísy prosejte mouku s kypřicím práškem.
Přidejte k mouce škvarky, které jste si připravili, a dobře promíchejte.
V jiné misce smíchejte vejce s jogurtem a solí, dokud nevznikne hladká směs.
Směs s vejcem a jogurtem přilijte do mísy s moukou a škvarky a míchejte, dokud nevznikne tuhé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.
Těsto vyválejte na pomoučněném povrchu na placku o tloušťce asi 1 cm.
Vykrájejte placky pomocí formičky nebo sklenice.
Rozpalte pánev na střední teplotu a opékejte placky z obou stran dozlatova.
Tipy:
Při smažení škvarů můžete přidat trochu cibule pro lepší chuť.
Jogurt v těstě můžete nahradit i kefírem pro jinou variantu chuti.
Škvarkové placky jsou výborné teplé i studené, můžete je podávat s čerstvou zeleninou nebo jako přílohu k polévkám.
Takto připravené škvarkové placky s jogurtem jsou skvělou ukázkou tradiční české kuchyně s moderním twistem.