Škvarkové placky recept.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 150 g uzených škvarků
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 vejce
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 150 ml mléka
- Olej na smažení
Recept:
1. Uzené škvarky si nejprve nastrouhejte nebo je sekáčkem na maso nasekejte na co nejmenší kousky.
2. V míse smíchejte hladkou mouku, sůl, mletý černý pepř a jedlou sodu.
3. Přidejte nastrouhané škvarky do moučné směsi a dobře promíchejte.
4. Do směsi rozklepněte vejce, přidejte mléko a vše důkladně zamíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete přidat trochu mléka.
5. Rozpalte na pánvi olej. Z těsta tvarujte malé placky a vkládejte je do horkého oleje. Smažte je z obou stran dozlatova.
6. Hotové placky přeneste na talíř s papírovým ubrouskem, aby se vsákl přebytečný olej.
Tipy:
- Pro extra křupavost můžete do těsta přidat lžíci piva.
- Tyto placky jsou vynikající s kysanou zeleninou nebo jako příloha k polévkám a gulášům.
- Pokud máte rádi pikantní jídlo, do těsta můžete přidat i trochu chilli papričky nebo pálivou papriku.
- Škvarkové placky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je také skvěle ohřát na pánvi nebo v troubě.