Škubánky s mákem recept.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g mletého máku
- 80 g moučkového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
Recept:
1. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Po uvaření nechte trochu vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemno.
2. Přidejte hladkou mouku, vejce a špetku soli k nastrouhaným bramborám. Vše důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
3. Z těsta vytvarujte malé noky nebo kousky a ty vařte ve vroucí osolené vodě. Jakmile škubánky vyplavou na povrch, povařte je ještě asi minutu.
4. Mezitím smíchejte mletý mák s moučkovým cukrem.
5. Uvařené škubánky sceďte, přendejte do mísy a smíchejte s rozpuštěným máslem.
6. Nakonec škubánky posypte mákem s cukrem a dobře promíchejte.
Tipy:
- Množství mouky se může lišit v závislosti na vlhkosti brambor, takže je dobré mít při ruce trochu více pro případ, že by bylo třeba těsto zahustit.
- Pro pikantnější variantu můžete do máku přidat trochu mleté skořice nebo kardamomu.
- Pokud máte rádi sladší, můžete přidat více cukru do máku nebo těsto pokapat medem při servírování.
- Pro rychlejší přípravu můžete použít i instantní bramborovou kaši, ale chuť bude nejlepší s čerstvě uvařenými bramborami.