Skořicové a kořeněné čtverečky recept.
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 hrnku nesoleného másla při pokojové teplotě
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 1/4 hrnku melasy
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. V malé míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek. Důkladně promíchejte.
2. V další, větší míse, vyšlehejte máslo s hnědým cukrem do hladka. Přidejte vejce, melasu a vanilkový extrakt, a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne hladká směs.
3. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí do mokrých, neustále míchajte, dokud nevznikne jednolitá těsta.
4. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, a pomocí lžíce nebo rukou rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, nebo dokud těsto neztuhne a při vložení špejle dovnitř vyjde čistá.
6. Nechte na plechu zchladit na mřížce. Po zchladnutí rozkrájejte na čtverečky.
Tipy:
- Aby byly čtverečky ještě aromatičtější, můžete do těsta přidat lžíci čerstvého zázvoru.
- Pro extra křupavý povrch posypte čtverečky před pečením hrstkou hrubého cukru.
- Uchovávejte v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé.
- Pro intenzivnější chuť nechte těsto odpočinout v chladničce přes noc před pečením.