Skopová kýta s rajskými jablíčky recept


Skopová kýta s rajskými jablíčky recept.

Ingredience:

- 1 kg skopové kýty
- 4 středně velká rajská jablka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 větvičky rozmarýnu
- 1 sklenice červeného vína
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C. Skopovou kýtu omyjte, osušte a osolte a opepřete z obou stran.
2. Na velké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte dozlatova.
3. Kýtu vložte na pánev a ze všech stran krátce opečte, aby se zatáhla.
4. Opečenou kýtu přemístěte do pekáče. Do pánve přidejte červené víno a nechte ho chvíli povařit, abyste získali výpek.
5. Výpek z pánve přelijte přes kýtu v pekáči. Přidejte rozmarýn a pečte v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu a 30 minut. Po hodině pečení přidejte na čtvrtky nakrájená rajská jablka a pokračujte v pečení.
6. Upečenou kýtu nechte před krájením odpočinout asi 10 minut.

Tipy:

- Skopovou kýtu můžete před pečením nechat marinovat přes noc v červeném víně s česnekem a bylinkami pro intenzivnější chuť.
- Rajská jablíčka přidávejte do pečení podle jejich velikosti a pevnosti tak, aby se upekla do měkka, ale ne rozpadla.
- K pečené skopové kýtě se skvěle hodí bramborové knedlíky nebo pečené brambory a jako příloha zeleninový salát.
- Místo červeného vína můžete použít také tmavé pivo, které dodá masu zajímavou chuť.