Šišky s jahodovou pěnou recept.
Ingredience:
Pro šišky:
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 1/2 lžičky soli
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
Pro jahodovou pěnu:
- 200 g čerstvých jahod
- 100 g cukru moučka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
Recept:
1. Začneme přípravou těsta na šišky. V míse smícháme hladkou mouku a sušené droždí. V jiné nádobě smícháme teplé mléko (ne horké), rozpuštěné máslo, cukr, vejce a sůl. Tuto směs postupně přiléváme do mouky s droždím a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu.
2. Po vykynutí těsto vyválíme na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku přibližně 1 cm a vykrajujeme z něj kruhy. Ty necháme na plechu s pečicím papírem ještě asi 20 minut kynout.
3. V hluboké pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a šišky v něm smažíme dozlatova z obou stran. Hotové šišky odkládáme na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
4. Pro jahodovou pěnu jahody omyjeme, odstraníme stonky a rozmixujeme na jemné pyré. V jiné misce šleháme smetanu s cukrem moučka a vanilkovým extraktem do tuhého šlehačky. Postupně přidáváme jahodové pyré a šleháme, dokud směs nezíská jednotnou barvu a konzistenci.
5. Hotové šišky plníme jahodovou pěnou pomocí cukrářského sáčku s nástavcem.
Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť jahod můžete do jahodové pěny přidat trochu jahodového likéru.
- Pokud nemáte cukrářský sáček, můžete použít obyčejný plastový sáček, do kterého uděláte v jednom rohu malý otvor.
- Šišky jsou nejlepší čerstvě smažené, ale můžete je před podáváním také lehce zahřát v troubě.
- Pro lehkou variantu můžete smetanu částečně nahradit bílým jogurtem nebo tvarohem.