Šišky s jahodovou pěnou recept


Šišky s jahodovou pěnou recept.

Ingredience:

Pro šišky:
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 1/2 lžičky soli
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí

Pro jahodovou pěnu:
- 200 g čerstvých jahod
- 100 g cukru moučka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu

Recept:

1. Začneme přípravou těsta na šišky. V míse smícháme hladkou mouku a sušené droždí. V jiné nádobě smícháme teplé mléko (ne horké), rozpuštěné máslo, cukr, vejce a sůl. Tuto směs postupně přiléváme do mouky s droždím a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu.

2. Po vykynutí těsto vyválíme na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku přibližně 1 cm a vykrajujeme z něj kruhy. Ty necháme na plechu s pečicím papírem ještě asi 20 minut kynout.

3. V hluboké pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a šišky v něm smažíme dozlatova z obou stran. Hotové šišky odkládáme na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

4. Pro jahodovou pěnu jahody omyjeme, odstraníme stonky a rozmixujeme na jemné pyré. V jiné misce šleháme smetanu s cukrem moučka a vanilkovým extraktem do tuhého šlehačky. Postupně přidáváme jahodové pyré a šleháme, dokud směs nezíská jednotnou barvu a konzistenci.

5. Hotové šišky plníme jahodovou pěnou pomocí cukrářského sáčku s nástavcem.

Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť jahod můžete do jahodové pěny přidat trochu jahodového likéru.
- Pokud nemáte cukrářský sáček, můžete použít obyčejný plastový sáček, do kterého uděláte v jednom rohu malý otvor.
- Šišky jsou nejlepší čerstvě smažené, ale můžete je před podáváním také lehce zahřát v troubě.
- Pro lehkou variantu můžete smetanu částečně nahradit bílým jogurtem nebo tvarohem.