Sirup z černého bezu recept


Sirup z černého bezu recept.

Ingredience:
- 30 květů černého bezu
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
- 2 citrony
- 20 g kyseliny citronové

Recept:
1. Květy černého bezu nejprve pečlivě probereme a zbavíme nečistot. Poté je vložíme do velké nádoby.
2. Citrony důkladně umyjeme a nakrájíme na plátky. Přidáme je k květům černého bezu.
3. V hrnci přivedeme vodu k varu a rozpustíme v ní cukr. Hotový cukrový sirup přelijeme přes květy černého bezu a citrony.
4. K směsi přidáme kyselinu citronovou a vše důkladně promícháme.
5. Nádobu přikryjeme a necháme směs macerovat na chladném místě po dobu 48 hodin. Občas promícháme.
6. Po uplynutí doby macerace směs přecedíme přes plátýnko nebo jemné sítko do další čisté nádoby.
7. Sirup přelijeme do připravených sterilizovaných lahví a dobře uzavřeme.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat i pár lístků máty nebo citronové trávy.
- Květy sbírejte na místě, kde není silná doprava ani jiné znečištění.
- Jestliže chcete mít sirup delší dobu, doporučuji přidat do každé láhve trochu alkoholu (třeba rum), který pomůže sirup konzervovat.
- Sirup využijete nejen jako osvěžující nápoj (ředěný vodou), ale i do koktejlů nebo jako ochucenou přísadu do dezertů.