Sikulské kotlety recept


Sikulské kotlety recept.

Ingredience:
- 4 vepřové kotlety
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 1 pivo (nejlépe tmavé)
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce hořčice
- 150 ml hovězího vývaru

Recept:
1. Kotlety omyjte, osušte a potřete směsí sladké papriky, mletého kmínu, soli a pepře. Nechte chvíli odpočinout.
2. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a na středně vysokém ohni zprudka opečte kotlety z obou stran dozlatova. Kotlety pak vyjměte a odložte stranou.
3. Ve stejné pánvi přidejte trochu oleje, pokud je potřeba, a restujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a když začne vonět, vrátíte kotlety zpět do pánve.
4. Přilijte pivo a worcesterskou omáčku, přidejte kečup, med a hořčici. Důkladně promíchejte.
5. Kotlety podlijte hovězím vývarem, promíchejte, pokličkujte a na mírném ohni dusíte asi 45 minut, dokud nejsou kotlety měkké.
6. Podávejte s bramborovou přílohou nebo chlebem.

Tipy:
- Pokud nemáte tmavé pivo, lze použít jakékoli jiné, ale tmavé pivo dodá omáčce bohatší chuť.
- Během dusení kotlet kontrolovat hladinu tekutiny, případně podlévat vodou nebo vývarem, aby se kotlety nepřipálily.
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete kečup částečně nahradit rajčatovým protlakem.
- Aby byla omáčka hustší, můžete ji nakonec před podáváním zahustit lžičkou kukuřičného škrobu rozpuštěnou ve vodě.
- Pokud dáváte přednost pikantnější chuti, přidejte do omáčky trochu chilli papričky nebo pár kapek pálivé omáčky.