Shortbread máslové sušenky recept


Shortbread máslové sušenky recept.

Ingredience pro Shortbread máslové sušenky:

- 200 g hladké mouky
- 130 g másla při pokojové teplotě
- 60 g cukru moučka
- Špetka soli

Recept:

1. V míse smíchejte mouku a špetku soli.
2. V jiné míse vyšlehejte másla do pěny, postupně přidejte cukr moučka a důkladně šlehejte, dokud směs nebude nadýchaná a světlá.
3. K máslové směsi postupně přidávejte mouku se solí. Míchejte až do vytvoření homogenního těsta.
4. Těsto vyklopte na vál a ručně zpracovávejte, dokud nedosáhnete hladkého a pevného těsta.
5. Z těsta vyválejte válec a zabalte ho do potravinářské folie. Nechte odpočívat v chladničce alespoň 1 hodinu.
6. Předehřejte troubu na 180°C.
7. Těsto vyjměte z chladničky a nakrájejte na kolečka tlustá asi 1 cm.
8. Kolečka umístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte mezi nimi dostatečný prostor pro roztažení.
9. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut nebo dokud sušenky nezískají zlatavou barvu.
10. Po upečení nechte sušenky chvíli odpočinout na plechu a poté je přemístěte na mřížku, aby zcela vychladly.

Tipy:

- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat vanilkový extrakt nebo citronovou kůru.
- Při krájení těsta na sušenky použijte ostrý nůž, aby byly okraje sušenek hladké.
- Po vytáhnutí z trouby budou sušenky ještě měkké, ale po vychladnutí ztuhnou a získají správnou křupavou texturu.
- Pokud máte rádi čokoládu, můžete hotové sušenky částečně obalit v rozpuštěné čokoládě a nechat ztuhnout.