Semínkové krekry recept.
Ingredience:
- 1 šálek slunečnicových semen
- 1/2 šálku dýňových semen
- 1/2 šálku lněných semen
- 1/2 šálku sezamových semen
- 3 šálky vody
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šálek ovesných vloček (volitelně pro zvýšení výživové hodnoty)
Recept:
1. V míse smíchejte slunečnicová semena, dýňová semena, lněná semena a sezamová semena.
2. Přidejte vodu a nechte směs odstát asi 30 minut, dokud semena neabsorbují většinu vody a směs se nezahustí.
3. Po 30 minutách přidejte sůl a olivový olej a dobře promíchejte. Pokud používáte, nyní je čas přidat i ovesné vločky.
4. Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
5. Na pečicí papír rozprostřete směs na tenkou vrstvu. Použijte špachtli nebo zadní stranu lžíce, aby směs byla co nejrovnoměrnější.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu nebo dokud krekry nejsou zlatavé a pevné. Pokud je třeba, pečte déle.
7. Po upečení nechte krekry vychladnout na plechu, poté je lze snadno rozlomit na menší kousky.
Tipy:
1. Krekry lze uchovávat v uzavřené nádobě až 2 týdny.
2. Experimentujte s přidáním různých druhů semen nebo koření, jako je rozmarýn nebo česnekový prášek, pro různé chutě.
3. Pro křupavější krekry směs rozprostřete opravdu tenkou vrstvou a pečte o něco déle, ale pozor, aby se nepřipálily.
4. Pokud máte rádi sladko-slané varianty, přidejte do směsi trochu medu nebo javorového sirupu.