Selátko v rosolu recept


Selátko v rosolu recept.

**Ingredience:**
- 1 kg selátka
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
- Sůl
- Pepř
- Bobkový list
- Nové koření
- Celý pepř
- Voda

**Recept:**

1. Selátko řádně omyjte a očistěte. Pokud je potřeba, odstraníte vnitřnosti.
2. Do velkého hrnce nalijte dostatek vody, aby selátko bylo celé ponořené. Přiveďte vodu k varu.
3. Přidejte ocet nebo citronovou šťávu. To pomůže odstranit případný zápach a zpříjemní chuť masa.
4. Do vody přidejte celé selátko a nechte jej na mírném ohni vařit.
5. Mezitím si připravte zeleninu. Cibule, mrkve, petržel a celer očistěte a nakrájejte na větší kusy.
6. Po půl hodině vaření přidejte do hrnce připravenou zeleninu a koření - sůl, pepř, bobkový list, nové koření a celý pepř.
7. Nechte vše vařit na mírném plameni, dokud není maso měkké. Celková doba vaření by měla být přibližně 2 hodiny, v závislosti na velikosti selátka.
8. Po uvaření vyjměte maso a zeleninu z vývaru. Vývar můžete přecedít a použít jako základ pro polévku nebo omáčku.
9. Maso podávejte teplé, spolu s vařenou zeleninou.

**Tipy:**

- Pokud chcete zintenzivnit chuť rosolu, můžete do vody přidat také pár kapek worcesterské omáčky.
- Pro ještě lepší chuť a vůni můžete zeleninu před přidáním do vody mírně osmahnout na troše oleje.
- Selátko v rosolu může být také podáváno s křenovou omáčkou nebo hořčicí.
- Zbylý vývar nevyhazujte. Je skvělý pro přípravu polévek, omáček nebo jako základ pro rizoto.