Sekaná a brambory v páře recept.
Ingredience:
Pro sekanou:
- 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- sůl a pepř dle chuti
- bylinky dle chuti (majoránka, tymián)
Pro brambory v páře:
- 500 g malých brambor
- sůl
- máslo
- petrželka
Recept:
1. Začneme přípravou sekané. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. V míse smícháme mleté maso s cibulí, česnekem, vejcem, strouhankou, solí, pepřem a bylinkami. Důkladně promícháme.
2. Z masa vytvoříme válec a umístíme ho do pekáčku. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme asi 45 minut, dokud sekaná není krásně zlatavá a upečená.
3. Mezitím si připravíme brambory. Brambory důkladně omyjeme a vložíme do parního hrnce. Pokud nemáte parní hrnec, můžete použít cedník umístěný nad hrncem s vodou. Brambory vaříme v páře asi 20 minut, dokud nejsou měkké.
4. Hotové brambory můžeme ochutit kouskem másla a posypat nasekanou petrželkou.
Tipy:
- Při přípravě sekané se nebojte experimentovat s různými druhy bylinek a koření. Můžete přidat například papriku nebo chilli pro pikantnější variantu.
- Sekanou můžete podávat nejen s bramborami, ale také s různými druhy salátů nebo zeleniny.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku na sekané, můžete posledních 10 minut pečení zvýšit teplotu trouby nebo zapnout gril.
- Brambory vařené v páře si udrží více vitamínů a přirozenou chuť, než když jsou vařené ve vodě. Pokud máte možnost, určitě vyzkoušejte tuto metodu přípravy.