Segedínský guláš z chytrého hrnce recept


Segedínský guláš z chytrého hrnce recept.

- Ingredience
- 500 g vepřového masa (krkovice nebo plec)
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sladké mleté papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vody nebo vývaru
- 1 malá konzerva kysaného zelí (asi 400 g)
- 1 smetana na vaření (200 ml)

- Recept
1. Maso nakrájejte na kostky a osolte je. Na sádle nebo oleji v chytrém hrnci orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte maso a restujte dohněda.
2. Přidejte prolisovaný česnek a papriku, promíchejte a ihned zalejte vodou nebo vývarem, aby paprika nezhořkla.
3. Přidejte mouku rozpuštěnou v troše vody a dobře promíchejte, aby se předešlo vzniku hrudek. Osolte a opepřete dle chuti.
4. Přidejte kysané zelí a směs nechte dusit na mírném ohni nebo na programu pro dušení, pokud váš chytrý hrnec má takovou funkci, asi 1 až 1,5 hodiny, dokud maso není měkké.
5. Když je maso měkké, přilijte smetanu, promíchejte a ještě chvíli povařte.
6. Ochutnejte a případně dochuťte.

- Tipy
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte k paprice trochu chilli nebo pálivou papriku.
- Segedínský guláš můžete podávat s knedlíkem, chlebem nebo bramborami.
- Pro lepší chuť můžete před přidáním masa do hrnce maso nechat přes noc marinovat v koření.
- Chytrý hrnec pomáhá udržet stálou teplotu a zabraňuje připalování, což je ideální pro pomalé dušení masa.
- Zelí nemusíte oplachovat, pokud chcete zachovat jeho kyselost, která segedínskému guláši dodává typickou chuť. Pokud dáváte přednost mírnější chuti, zelí před přidáním do hrnce propláchněte.