Segedínský guláš s knedlíkem recept


Segedínský guláš s knedlíkem recept.

Segedínský guláš je oblíbené české jídlo, které má své kořeny v maďarské kuchyni. Jeho příprava není příliš složitá a výsledek stojí za to. Níže najdete seznam ingrediencí, postup přípravy a několik tipů, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku.

Ingredience:

# Pro guláš:
- 500 g vepřového masa (nejlépe plec nebo krk)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička sladké mleté papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička kmínu
- 500 ml vody nebo vývaru
- 200 g kysaného zelí
- 2 lžíce hladké mouky (pro zápražku)
- 200 ml smetany pro vaření

# Pro knedlíky:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce oleje

Příprava:

# Guláš:
1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na sádle nebo oleji dozlatova.
2. Přidejte na kostky nakrájené maso a osmažte dohněda.
3. Přidejte nadrcený česnek, sladkou papriku, kmín, sůl a pepř. Vše krátce osmahněte.
4. Zalijte vodou nebo vývarem a dusíte pod pokličkou na mírném ohni do měkka, přibližně 1,5 hodiny.
5. Přidejte kysané zelí a vařte dalších 20 minut.
6. Připravte si zápražku z mouky a trochy vody, přilijte do guláše a dobře promíchejte.
7. Nakonec vmíchejte smetanu a nechte krátce prohřát.

# Knedlíky:
1. V míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
2. Přidejte mléko, vejce a olej a vypracujte hladké těsto.
3. Z těsta formujte knedlíky a vařte je ve vodě s trochou soli asi 20 minut.

Tipy:
- Guláš bude ještě chutnější, když ho necháte odpočinout až do druhého dne.
- Při přípravě zápražky dbáte na to, aby nebyla příliš hustá. Guláš by měl být krémový, nikoli příliš tuhý.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do guláše trochu chilli papričky nebo pálivé papriky.
- Místo vody můžete pro ještě lepší chuť použít masový vývar.

Doufám, že se vám segedínský guláš podaří a bude vám chutnat!