Segedínský guláš recept


Segedínský guláš recept.

Segedínský guláš je oblíbené jídlo, které pochází z Maďarska, ale našlo si svůj domov i v české kuchyni. Kombinuje v sobě chutě dušeného vepřového masa, kysaného zelí a krémovou chuť smetany. Základem je dobrý vývar a pomalé vaření, které zaručí, že maso bude měkké a šťavnaté. Následuje přesný postup a tipy, jak připravit tento oblíbený pokrm.

Ingredience:
- 500 g vepřové plece nebo krkovice, nakrájené na kostky
- 2 střední cibule, jemně nakrájené
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 500 g kysaného zelí
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mleté papriky (sladké nebo pálivé podle chuti)
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce hladké mouky

Postup:
1. Na sádle nebo oleji na velké pánvi nebo v hrnci osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a osmažíme krátce dál.
2. Přidáme nakrájené maso a orestujeme ze všech stran, dokud není maso lehce zhnědé.
3. Přisypeme mletou papriku, promícháme a chvíli smažíme. Dávejte pozor, aby paprika nepřipálila, protože by zhořkla.
4. Podlijeme trochou vody nebo vývaru, pokryjeme a dusíme na mírném ohni, dokud není maso téměř měkké.
5. Přidáme kysané zelí, majoránku, sůl a pepř a pokračujeme v dušení, dokud není maso úplně měkké a zelí změkčí.
6. V malé misce smícháme smetanu s moukou a vytvoříme hladkou směs. Tuto směs postupně za stálého míchání přiléváme do guláše, abychom dosáhli požadované hustoty omáčky.
7. Povaříme ještě několik minut, aby se mouka propekla a omáčka zhoustla.

Tipy:
- Segedínský guláš chutná ještě lépe druhý den, kdy se chutě dokonale spojí.
- Pokud preferujete zeleninovou variantu, můžete přidat na kostičky nakrájenou papriku nebo mrkev společně s masem.
- Podávejte s houskovým knedlíkem, bramborovým knedlíkem nebo jednoduše s chlebem.
- Pro pikantnější verzi můžete do guláše přidat trochu chilli papričky nebo několik kapek tabasco omáčky.