Schiacciata recept


Schiacciata recept.

**Ingredience:**

- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 1 sáček suchého droždí (7g) nebo 25g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 4 lžíce olivového oleje
- Doplňkové: čerstvé bylinky, např. rozmarýn; mořská sůl; olivový olej pro potření; česnek nebo cibule na ozdobu

**Recept:**

1. V malé misce smíchejte vlažnou vodu, cukr a droždí. Nechte asi 10 minut odstát, dokud směs nezačne pěnit, což signalizuje aktivaci droždí.

2. Do velké mísy prosejte mouku. Přidejte sůl a promíchejte. Poté do středu mouky udělejte důlek a do něho vlijte aktivovanou drožďovou směs a olivový olej.

3. Pomocí rukou nebo elektrického mixéru s těstovými háky začněte směs míchat, dokud se nevytvoří hladké a elastické těsto.

4. Těsto přeneste na mírně pomoučněnou pracovní plochu a několik minut ho hněťte, dokud není hladké a pružné.

5. Přeneste těsto do mísy, kterou jste lehce potřeli olejem, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

6. Po vykynutí těsto jemně propíchejte pěstí, aby z něj vyšel vzduch. Pak ho rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem do požadovaného tvaru, typicky obdélníkového nebo kruhového. Povrch těsta jemně potřete olivovým olejem a posypte bylinkami, mořskou solí a případně plátky česneku nebo cibule.

7. Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 20-25 minut, dokud není povrch zlatavý a chrupavý.

8. Nechte chvíli vychladnout před podáváním.

**Tipy:**

- Pro intenzivnější chuť použijte kvalitní extra panenský olivový olej.

- Před pečením těsto můžete dozdobit kousky oliv, sušenými rajčaty nebo tenkými plátky brambor pro různorodost chutí.

- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do těsta nebo na povrch chilli vločky.

- Schiacciata chutná nejlépe čerstvě upečená, ale můžete ji také podávat studenou jako součást antipasti nebo jako chléb k salátu.

Experimentujte s různými přísadami a najděte svoji oblíbenou kombinaci, která nejlépe doplní vaše jídlo.