Sarma od Muki recept


Sarma od Muki recept.

Sarma od Muki je tradiční jídlo, které se skládá z kysaného zelí naplněného masovou směsí. Je to oblíbený pokrm v mnoha středoevropských a balkánských zemích. Níže naleznete recept na přípravu Sarma od Muki včetně ingrediencí a tipů pro dokonalé výsledky.

- Ingredience:
- 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g rýže
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 velká hlávka kysaného zelí
- 500 ml vývaru (hovězího nebo kuřecího)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Bobkový list, celé pepře

- Recept:
1. Nejprve si připravte náplň. Na pánvi osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a mleté maso. Restujte, dokud maso není plně uvařené.
2. Přidejte rýži, papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a odstavte z ohně.
3. Z kysaného zelí odstraňte vnější listy a vyberte si ty nejlepší pro balení sarmy. Zbytek zelí nasekejte na jemno.
4. Na každý list zelí dejte část masové směsi a pečlivě zabalte tak, aby náplň nevypadávala.
5. Na dno velkého hrnce dejte vrstvu nasekaného kysaného zelí, na ni rozložte připravené sarmy. Pokud máte více sarm, klidně dělejte více vrstev.
6. Sarmy zalijte vývarem tak, aby byly pokryté. Přidejte rajčatový protlak, bobkový list a celé pepře.
7. Přiklopte poklicí a na mírném ohni nechte dusit asi 2 hodiny, dokud sarmy nejsou měkké.

- Tipy:
- Aby bylo zelí méně kyselé, před použitím ho můžete na chvíli ponořit do studené vody.
- Pro intenzivnější chuť můžete do masové směsi přidat trochu uzené papriky.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do masové směsi trochu chilli papričky.
- Sarmu můžete podávat s bramborovou kaší nebo samotnou s kouskem čerstvého chleba.

Doufám, že tento recept a tipy vám pomohou připravit dokonalou Sarmu od Muki. Dobrou chuť!