Šarišský velikonoční sýr recept.
Šarišský velikonoční sýr je tradiční slovenský recept, který se často připravuje během velikonočních svátků. Je to druh jemného, nezrajícího sýra, který se vyrábí z čerstvého mléka. Níže najdete, jak tento sýr připravit.
Ingredience
2 litry čerstvého plnotučného mléka
1 lžička soli
2 vejce
100 ml smetany
Recept
Mléko necháme zahřát téměř k bodu varu, ale nepřivedeme k varu. Mléko by mělo být dostatečně horké na to, aby se dalo pohodlně pít. Vejce rozšleháme se solí a smetanou v misce. Směs pomalu, za stálého míchání, přiléváme do horkého mléka. Důležité je míchání provádět velmi zlehka, aby se mléko nesrazilo okamžitě, ale postupně. Jakmile začne mléko tvořit jemné vločky, znamená to, že sýr začíná vznikat. Vaření pokračujeme na mírném ohni, dokud se nevytvoří větší kusy sýru. Poté odstavíme z plamene.
Sýr přelijeme přes plátěné nebo jemné síto, aby se oddělila syrovátka. Necháme dobře okapat. Poté sýr přemístíme do formy nebo misky, kde ho necháme ztuhnout. Po ztuhnutí sýr vyklopíme a můžeme podávat.
Tipy
Sýr můžete ochutit různými bylinkami nebo kořením podle vlastní chuti.
Pokud preferujete tužší konzistenci sýru, můžete přidat více vejce.
Šarišský velikonoční sýr je vynikající nejen samotný, ale hodí se i jako doplněk k velikonočním snídaním, například s čerstvým pečivem nebo jarními bylinkami.
Výborně chutná také s nakládanými okurkami nebo jako součást studeného talíře.
Při servírování můžete sýr ozdobit čerstvými bylinkami pro lepší vizuální prezentaci.
Tento jednoduchý a chutný recept na Šarišský velikonoční sýr je skvělým způsobem, jak přinést kus slovenské kultury na váš velikonoční stůl.