Šarišská polévka s kroupami recept.
Šarišská polévka s kroupami je tradiční slovenská polévka, která vyniká svou jednoduchostí a chutností. Je to výborný způsob, jak se zahřát v chladných dnech. Připravte si tuto lahodnou a výživnou polévku podle následujícího receptu.
Ingredience:
- 200 g ječných kroupů
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g uzeného masa (např. klobása, slanina)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 litry vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř dle chuti
- Majoránka dle chuti
- Hladká mouka pro zahuštění (nepovinné)
Recept:
1. Ječné kroupy důkladně propláchněte a namočte je na několik hodin do vody, nejlépe přes noc.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na malé kousky.
3. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmažte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek, nakrájené uzené maso a zeleninu a krátce osmažte.
4. Přidejte namočené a scezené ječné kroupy a vše dobře promíchejte.
5. Přilijte vývar, přidejte bobkový list a nechte polévku vařit na mírném ohni asi 1 hodinu nebo dokud kroupy nezměknou.
6. Podle potřeby dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Pokud preferujete hustší polévku, můžete ji zahustit trochou mouky rozmíchané ve vodě.
7. Vařte ještě několik minut, dokud polévka nezhoustne.
Tipy:
- Polévku můžete podávat s čerstvým chlebem nebo topinkami.
- Pro vegetariánskou verzi polévky vynechejte uzené maso a použijte zeleninový vývar.
- Ječné kroupy jsou výživné a dodají polévce příjemnou texturu, avšak můžete je nahradit i jiným typem kroupů nebo obilovin, jako je perlový ječmen.
- Pro intenzivnější chuť můžete uzené maso nejprve samostatně opečít na pánvi a teprve poté přidat do polévky.
Tato klasická slovenská polévka přináší útulnou chuť a vůni do vaší domácnosti. Je ideální pro zimní období a jistě si ji oblíbí celá rodina.