Sardinkové escabeche recept.
Sardinkové escabeche je tradiční jídlo pocházející ze Španělska, kde je populární zejména jako tapas. Jedná se o marinované ryby, které jsou obvykle podávány studené.
Ingredience
- 500 g sardinek, vyčištěných a bez hlav
- 1 cibule, nakrájená na tenké proužky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 malá mrkev, nakrájená na tenké plátky
- 1/2 červené papriky, nakrájené na proužky
- 1 lžička sladké papriky
- 2 bobkové listy
- malý kousek skořice
- 150 ml bílého vinného octa
- 100 ml olivového oleje
- sůl a černý pepř podle chuti
- špetka šafránu
Recept
1. Osolte a opepřete sardinky. Zvolte velkou pánev a přidejte polovinu olivového oleje. Jakmile je olej horký, přidejte sardinky a smažte je z každé strany asi 2 minuty nebo dokud nebudou zlaté. Poté sardinky vyjměte a dejte stranou.
2. Ve stejné pánvi přidejte zbytek oleje a saute cibuli, česnek, mrkev a papriku, dokud zelenina nezměkne a nezačne se zlatě barvit.
3. Přidejte sladkou papriku, bobkové listy, skořici a šafrán. Promíchejte a krátce osmažte, aby se uvolnily aroma.
4. Přilijte ocet a nechte směs přijít k varu. Vařte na mírném ohni asi 5 minut, aby se alkohol z octa odpařil a chutě se spojily.
5. Vraťte sardinky do pánve, promíchejte je se zeleninovou směsí a vařte vše dohromady ještě asi 5 minut.
6. Směs přendejte do hluboké mísy nebo nádoby a nechejte vychladnout. Poté přikryjte a dejte marinovat do lednice alespoň na 24 hodin, ideálně déle, aby chutě dobře pronikly do sardinek.
Tipy
- Escabeche chutná nejlépe, když má dostatek času na marinování. Ideální je nechat ryby marinovat 2-3 dny.
- Podávejte chlazené, ideálně s kousky čerstvého chleba, aby se mohla vsáknout marináda.
- Tento pokrm se hodí jako předkrm nebo jako součást širšího výběru tapas.