Šamorinský rožeň recept.
**Šamorinský rožeň**
**Ingredience:**
- 1 kg vepřové plece
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hořčice
- 1 pivo (na podlévání)
**Recept:**
1. Vepřovou plec omyjeme a osušíme.
2. V míse smícháme sladkou papriku, sůl, mletý černý pepř, prolisované stroužky česneku, olej a hořčici, dokud nevznikne marináda.
3. Plec potřeme připravenou marinádou ze všech stran. Necháme marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc v chladničce.
4. Před pečením necháme maso přijít na pokojovou teplotu.
5. Maso pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme cca 2 až 2,5 hodiny. Během pečení maso pravidelně podléváme pivem, aby zůstalo šťavnaté.
6. Hotové maso necháme chvíli odpočinout, než ho nakrájíme.
**Tipy:**
- Marinování přes noc zvýrazní chuť masa a učiní ho měkčím.
- Podáváme s bramborami nebo bramborovým salátem.
- Aby bylo maso při pečení co nejšťavnatější, je dobré ho pravidelně podlévat vzniklou šťávou.
- Šťávu, která zbyde po pečení, můžeme použít jako omáčku k masu. Pokud je příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou mouky smíchané s vodou.