Salát ze zavináčů recept


Salát ze zavináčů recept.

Ingredience:
- 4 zavináče (ve filé, uzené)
- 200 g směsi listových salátů (např. rukola, baby špenát, červený listový salát)
- 1 malá červená cibule
- 10 cherry rajčat
- 1 avokádo
- 1/2 okurky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamico octa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- 1 hrst piniových oříšků nebo slunečnicových semínek

Recept:
1. Uzené zavináče nakrájejte na menší kousky. Pokud používáte filé, pravděpodobně stačí jen rozdělit na menší díly.
2. Listové saláty důkladně propláchněte a osušte. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Cherry rajčata umyjte a rozpulte na poloviny. Avokádo otevřete, odstraňte kámen a nakrájejte na menší kousky. Okurku nakrájejte na tenké plátky.
3. V míse smíchejte olivový olej, balsamico ocet, med (nebo javorový sirup), citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí do homogenní zálivky.
4. Větší salátovou mísu naplňte připravenými saláty, přidejte nakrájenou cibuli, avokádo, okurku a rajčata. Na salát rozprostřete kousky zavináče.
5. Salát pokapejte připravenou zálivkou a jemně promíchejte, aby se chutě spojily.
6. Na závěr posypte salát praženými piniovými oříšky nebo slunečnicovými semínky pro přidání chuti a textury.

Tipy:
- Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete přidat několik kapek tabaska nebo jiného chilli omáčky do zálivky.
- Aby byl salát ještě zajímavější, můžete přidat několik listů čerstvé bazalky nebo koriandru.
- Pro vegetariánskou variantu můžete zavináče nahradit grilovanými kousky tofu nebo tempehem.
- Salát podávejte co nejčerstvější, avšak pokud jej necháte chvilku odstát v lednici, chutě se lépe spojí.