Salát z červené řepy recept


Salát z červené řepy recept
Salát z červené řepy je výborný a zdravý pokrm, který se hodí jako příloha nebo lehký hlavní chod. Zde je jednoduchý recept na jeho přípravu.
Ingredience

500 g červené řepy
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balsamikového octa
1 stroužek česneku
sůl a čerstvě mletý černý pepř
několik lístků čerstvé bazalky nebo petrželky
50 g kozího sýra nebo feta sýra

Postup přípravy
Červenou řepu důkladně omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostky nebo plátky. Řepu dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a balsamikovým octem. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, osolíme a opepříme. Vše promícháme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia po dobu asi 30 minut nebo dokud není řepa měkká a karamelizovaná.
Po upečení necháme řepu mírně vychladnout. Poté ji servírujeme na talíři, posypeme nasekanou bazalkou nebo petrželkou a rozdrobeným kozím sýrem nebo fetou.
Tipy na přípravu

Pro intenzivnější chuť můžete přidat k řepě pár kapek medu nebo javorového sirupu před pečením.
Salát můžete ozdobit také opraženými slunečnicovými semínky nebo vlašskými ořechy pro přidání křupavosti.
Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do salátu trochu čerstvého chilli nebo kapičku chilli oleje.

Tento salát je skvělý jak teplý, tak studený a můžete ho servírovat s různými druhy pečiva nebo jako lehkou večeři.