Salát (nejen) s chřestem a vejci recept


Salát (nejen) s chřestem a vejci recept.

Salát s chřestem a vejci je vynikající jarní pokrm, který kombinuje svěžest chřestu s jemností vejce. Zde je návod, jak si tento salát připravit.

Ingredience:

- 500 g zeleného chřestu
- 4 vejce
- 200 g listového salátu (např. baby špenát, rukola nebo mix salátů)
- 10 cherry rajčat, rozpůlených
- 50 g parmazánu, nastrouhaného nebo hoblovaného
- olivový olej
- balsamico krém nebo ocet
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- (volitelně) několik kapek citronové šťávy

Recept:

1. Chřest očistěte, odstraňte tvrdé konce a pokud je to nutné, oloupejte spodní třetinu. Chřest blanšírujte ve vroucí osolené vodě po dobu 3-5 minut, dokud není al dente. Poté ho okamžitě přemístěte do misky s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření a zachovala se krásná zelená barva.

2. Vejce uvařte natvrdo, zhruba 9-10 minut, a poté je nechte vychladnout v ledové vodě. Po vychladnutí oloupejte a rozkrojte na poloviny nebo na čtvrtiny.

3. Na talíři rozložte listový salát, na něj rozložte blanšírovaný chřest a rozpůlená cherry rajčata. Přidejte nastrouhaný nebo hoblovaný parmazán a vejce.

4. Celý salát pokapejte olivovým olejem a balsamico krémem nebo octem. Dochutíte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Pokud máte rádi, můžete přidat i několik kapek citronové šťávy pro osvěžující kyselý nádech.

Tipy:

- Pro extra křupavost můžete přidat opražené piniové oříšky nebo slunečnicová semínka.
- Chřest můžete také grilovat místo blanšírování pro jemně kouřovou chuť.
- Pokud chcete salát obohatit o další bílkoviny, přidejte kousky grilovaného kuřecího masa nebo uzeného lososa.
- Salát můžete podávat jako lehký hlavní chod nebo jako přílohu k masu či rybě.