Šafránové rizoto z rýže Carnaroli se salámem recept


Šafránové rizoto z rýže Carnaroli se salámem recept.

- Ingredience:
- 300 g rýže Carnaroli
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 80 g salámu, nakrájeného na kostičky
- 1 litr vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 0,1 g šafránu (asi špetka)
- 100 ml bílého suchého vína
- 50 g másla
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej

- Recept:
1. V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a poté přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud nezměkne, ale nezabarví se.
2. Přidejte česnek a salám, restujte další 2 minuty.
3. Přisypte rýži a za stálého míchání ji osmažte, dokud není lehce průsvitná, zhruba 2 minuty.
4. Zalijte bílým vínem a nechte alkohol odpařit.
5. Poté přidejte šafrán rozpuštěný v troše horkého vývaru a dobře promíchejte.
6. Postupně přilévejte vývar, vždy po částech, a míchejte, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu. Rizoto by mělo být po 18-20 minutách vaření al dente.
7. Odstavte z ohně, vmíchejte parmazán a kousek másla pro krémovější konzistenci. Ochutnejte a případně dochutěte solí a pepřem.
8. Nechejte rizoto chvíli odpočinout pod pokličkou, než ho servírujete.

- Tipy:
- Pro ještě intenzivnější chuť šafránu nechte šafránové nitě před přidáním do rizota macerovat v malém množství teplého vývaru asi 10 minut.
- Nezapomeňte pravidelně míchat, aby se rizoto nepřipálilo a aby bylo krémové.
- Při servírování můžete rizoto ozdobit čerstvými bylinkami nebo dalším nastrouhaným parmazánem.
- K rizotu výborně pasuje svěží zeleninový salát nebo pečené zeleninové kousky pro lehký a vyvážený oběd či večeři.