Rýžový nákyp s broskvemi recept


Rýžový nákyp s broskvemi recept.

Ingredience pro rýžový nákyp s broskvemi:

- 250 g rýže
- 1 l mléka
- 1 vanilkový cukr
- 100 g cukru
- 3 vejce
- 50 g másla
- 1 konzerva broskví
- špetka soli

Recept na přípravu rýžového nákypu s broskvemi:

1. Do hrnce vložte rýži, přidejte mléko, vanilkový cukr a špetku soli. Vařte na mírném ohni, dokud rýže není měkká a většina mléka se nevstřebá. Občas promíchejte, aby se rýže nepřipálila.
2. V míse oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s cukrem až do pěny, pak přidejte do vařené rýže. Důkladně promíchejte.
3. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně vmíchejte do rýžové směsi.
4. Máslem vymažte pekáč a vysypte jej trochou cukru. Nalijte polovinu rýžové směsi do pekáče.
5. Broskve nakrájejte na plátky a rozložte je na rýžovou směs v pekáči. Zakryjte zbylou rýžovou směsí.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud povrch nákypu nezíská zlatavou barvu.
7. Nechte chvíli vychladnout a pak podávejte.

Tipy pro dokonalý rýžový nákyp s broskvemi:

- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do rýžové směsi kůru z jednoho citronu.
- Pokud máte rádi sladší, můžete přidat více cukru, nebo přelít hotový nákyp vanilkovým cukrem nebo medem.
- Pro křupavější povrch nákypu posypte před pečením povrch trochou cukru, který se za tepla zkaramelizuje.
- Pokud broskve nejsou dostupné, experimentujte s jinými druhy ovoce, například s jahodami nebo borůvkami.
- Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete do směsi přidat nasekané ořechy nebo semínka.