Rychlý jablečný kompot recept


Rychlý jablečný kompot recept.

Ingredience pro rychlý jablečný kompot:

- 4 středně velká jablka
- 1 l vody
- 100 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 skořicová tyčinka nebo 1/2 lžičky mleté skořice
- Šťáva z 1/2 citronu

Recept:

1. Jablka omyjte, oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky.
2. Do středně velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Přidejte cukr, vanilkový cukr a skořici. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
3. Do hrnce přidejte nakrájená jablka a šťávu z citronu. Pokud máte rádi výraznější chuť citronu, můžete přidat i trochu citronové kůry.
4. Vše promíchejte a vařte na mírném ohni 10 až 15 minut, dokud jablka nezměknou, ale zůstanou trochu křupavá.
5. Kompot podávejte buď teplý nebo nechte vychladnout a uložte do lednice. Můžete ho podávat jako dezert samotný, s vanilkovou zmrzlinou, nebo jako doplněk k různým dezertům.

Tipy:

- Pro zdravější variantu můžete snížit množství cukru nebo ho nahradit medem či javorovým sirupem. Pamatujte však, že to může ovlivnit konečnou chuť.
- Pokud máte rádi kořeněné chutě, přidejte k jablkům hřebíček, badyán nebo kardamom, ale s kořením jděte opatrně, aby nepřebilo chuť jablka.
- Můžete experimentovat i s přidáním jiného ovoce, například hrušek nebo meruněk, pro různorodost chutí.
- Pokud si kompot připravujete na zimu, můžete ho po uvaření naplnit do sterilizovaných sklenic, uzavřít a pasteurizovat.