Rychlý chléb s bramborovou kaší recept


Rychlý chléb s bramborovou kaší recept.

Rychlý chléb s bramborovou kaší je jednoduchý a chutný recept, který je ideální, když potřebujete rychle připravit domácí chléb a máte po ruce nějakou zbylou bramborovou kaši. Zde je postup, jak na to:

Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky (můžete použít i celozrnnou pro zdravější variantu)
- 1 šálek bramborové kaše (ideálně bez mléka a másla pro lepší konzistenci těsta)
- 1 balíček (7g) sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru (nepovinné, ale pomáhá podpořit kynutí)
- 1 šálek teplé vody (ne horké, aby nedošlo k zabití droždí)
- 2 lžíce olivového oleje

Postup:
1. Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Přidejte teplou vodu a olivový olej a začněte míchat. Přidejte bramborovou kaši a míchejte, dokud se vše nespojí a těsto nezačne odcházet od stěn mísy. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody, pokud je naopak příliš mokré, přidejte mouku.

2. Kynutí: Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

3. Předehřátí pece a příprava formy: Předehřejte troubu na 190°C. Mezitím si připravte formu na chléb, kterou vymažete olejem nebo vyložte pečicím papírem.

4. Pečení: Po dokynutí těsto jemně propracujte na pomoučené pracovní ploše, formujte bochník a vložte do připravené formy. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud chléb nezní dutě, když na něj klepnete na spodní stranu.

5. Chlazení: Po upečení nechte chléb chvíli odpočívat ve formě, poté jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Pro extra chutný chléb můžete do těsta přidat bylinky jako je rozmarýn nebo tymián.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku, můžete před pečením chléb potřít vodou nebo olivovým olejem.
- Chléb je skvělý teplý, podávaný s máslem nebo jako doplněk k polévkám a salátům.
- Pokud používáte bramborovou kaši, která už obsahuje mléko a máslo, můžete snížit množství přidaného oleje v receptu.

Tento recept je skvělý způsob, jak využít zbytky bramborové kaše a přitom si vychutnat domácí chléb bez dlouhého čekání na kynutí.