Rychlá hrášková polévka s krutony recept.
Rychlá hrášková polévka s krutony je vynikající, jednoduchý a rychlý recept, který potěší v každé roční době.
Ingredience:
- 500 g mraženého hrášku
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olivový olej
- Na krutony:
- 4 plátky bílého pečiva
- 2 lžíce olivového oleje
- Česnekový prášek
- Sůl
Recept:
1. Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
2. Přidejte prolisované stroužky česneku a krátce osmahněte, aby se uvolnila jejich aroma.
3. Přidejte mražený hrášek, promíchejte a nechte chvíli restovat.
4. Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit přibližně 10 minut, dokud hrášek nezměkne.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru.
6. Přilijte smetanu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nechte polévku na mírném ohni prohřát, ale nevařte.
7. Mezitím připravte krutony. Pečivo nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte kostičky pečiva, posypte česnekovým práškem a solí. Opečte dozlatova.
8. Polévku podávejte s krutony na vrchu.
Tipy:
- Pro extra krémovou texturu můžete přidat do polévky lžíci másla před mixováním.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do polévky trochu chilli vloček.
- Pro veganskou variantu použijte rostlinnou smetanu místo smetany na vaření a zkontrolujte, že krutony jsou připraveny bez použití živočišných produktů.
- K polévce se výborně hodí i čerstvá petrželka nebo kopr na ozdobu.