Rybička s fazolkami a rýží recept.
Ingredience:
- 4 filety bílé ryby (např. treska, tilápie)
- 200 g zelených fazolek
- 1 šálek rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- 1 cibule
- Paprika (volitelně)
Recept:
1. Nejprve si uvařte rýži podle návodu na balení. Rýži před vařením důkladně propláchněte, aby byla po uvaření krásně sypká.
2. Mezitím připravte fazolky. Očistěte je a pokud jsou příliš dlouhé, můžete je překrojit na polovinu. Fazolky vložte do osolené vody a vařte asi 5-7 minut, až budou měkké, ale stále křupavé. Poté je sceďte.
3. Rybí filety omyjte a osušte papírovými utěrkami. Na každý filet pokapejte trochu citronové šťávy a okořeňte je solí a pepřem.
4. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne být průhledná.
5. Přidejte připravené rybí filety a na středním ohni je smažte z každé strany asi 3-4 minuty, dokud nebudou zlatavé a dobře propečené. Čas smažení se může lišit v závislosti na tloušťce filetů.
6. Vložte uvařené fazolky do pánve k rybě a nechte je prohřát. Případně můžete přidat trochu citronové šťávy nebo olivového oleje pro lepší chuť.
7. Rýži podávejte jako přílohu k rybě s fazolkami. Před podáváním můžete pokapat celý pokrm citronovou šťávou a posypat čerstvými bylinkami podle chuti.
Tipy:
- Můžete přidat trochu mleté papriky k rybě pro větší chuť.
- Při servírování pokrmu můžete přidat kousek másla na horkou rýži pro bohatší chuť.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do pánve s rybou a zeleninou trochu červené chilli papričky.
- Pro zdravější variantu můžete rýži nahradit quinoou nebo bulgurem.
- Vyzkoušejte marinovat rybu před smažením v olivovém oleji s citronovou šťávou, česnekem a bylinkami pro intenzivnější chuť.