Rybí polévka se smetanou recept


Rybí polévka se smetanou recept.

Rybí polévka se smetanou je vynikající a bohatá chutí, která potěší všechny milovníky ryb. Připravuje se z kvalitní ryby, zeleniny a smetany, což dodává polévce krémovou texturu a lahodnou chuť. Zde je návod, jak si připravit tuto úžasnou polévku doma.

Ingredience:
- 500 g rybího filé (ideálně bílá ryba jako treska, štika, nebo pstruh)
- 1 litr rybího vývaru nebo vody
- 2 středně velké mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo kopr na ozdobu
- Citronová šťáva podle chuti

Recept:
1. Nejprve si připravte zeleninu. Mrkve, petržel a celer očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte nasekanou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a restujte několik minut.
4. Přidejte hladkou mouku a míchejte, dokud se zelenina neobalí moukou.
5. Postupně přilévejte rybí vývar nebo vodu, stále míchejte, aby se předešlo tvorbě hrudek.
6. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
7. Mezitím rybí filé nakrájejte na menší kousky. Po 20 minutách vaření zeleniny přidejte rybu do hrnce.
8. Vařte dalších 10 minut, než ryba zcela změkne.
9. Přilijte smetanu a promíchejte. Polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
10. Vařte ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě spojily.
11. Polévku servírujte ozdobenou čerstvou petrželkou nebo koprem.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do polévky přidat trochu bílého vína spolu s vývarem.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete zvýšit množství mouky nebo přidat trochu rozpuštěného bramborového škrobu.
- Rybí polévka se smetanou chutná nejlépe čerstvě uvařená, ale můžete ji také uchovávat v lednici a podávat znovu ohřátou.
- Při podávání můžete přidat i pár kapek dobrého olivového oleje pro zvýraznění chuti.

Tato rybí polévka se smetanou je skvělá volba pro chladné dny nebo jako součást slavnostního jídla. Užijte si její bohatou a krémovou chuť.