Rybí polévka recept.
Rybí polévka je lahodný pokrm, který je ideální pro chladné večery nebo jako předkrm při speciálních příležitostech. Základem je výběr čerstvých ryb a mořských plodů, které této polévce dodávají jedinečnou chuť. Připravit si ji můžete podle následujícího receptu.
Ingredience:
- 500 g směsi čerstvých ryb (ideálně bílé ryby, například treska, mořský vlk, platýs)
- 200 g mořských plodů (krevety, mušle dle chuti)
- 1 l rybího vývaru
- 2 střední mrkve
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá pórek
- 200 g brambor
- 2 bobkové listy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Petrželová nať na ozdobu
- Citronová šťáva pro dochucení
Recept:
1. Nejdříve si připravte zeleninu. Mrkev, cibuli, pórek a brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. Na velkém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte dozlatova.
3. Přidejte mrkev, pórek a bobkové listy, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut.
4. Přilijte rybí vývar a přiveďte k varu. Přidejte brambory a vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory téměř měkké.
5. Přidejte na kousky nakrájenou rybu a mořské plody, vařte dalších 5-10 minut, dokud ryba není uvařená.
6. Polévku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem podle chuti.
7. Podávejte teplou, ozdobenou petrželovou natí.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky trochu bílého vína spolu s vývarem.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky špetku chilli vloček.
- Polévku podávejte s kvalitním čerstvým chlebem nebo toastem pro dokonalý gastronomický zážitek.