Rybí polévka bílá a hnědá recept


Rybí polévka bílá a hnědá recept.

Rybí polévka přichází ve dvou základních variantách - bílé a hnědé. Každá má své specifické ingredience a postup, kterým se liší nejen barvou, ale i chutí a konzistencí. Zde je recept na obě varianty včetně tipů pro dokonalý výsledek.

- Ingredience

-# Bílá rybí polévka:
- 1 kg rybích hlav a kostí (nejlépe sladkovodních ryb jako je kapr nebo pstruh)
- 2 l vody
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 petržel, nakrájená na kousky
- 1 menší cibule, nakrájená na kostičky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- Sůl podle chuti
- 200 ml smetany pro vaření
- 1 lžíce hladké mouky

-# Hnědá rybí polévka:
- 1 kg rybích hlav a kostí (nejlépe mořských ryb)
- 2 l vody
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 petržel, nakrájená na kousky
- 1 menší cibule, nakrájená na kostičky
- 50 g másla
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 bobkový list
- 5 kuliček celého pepře
- Sůl podle chuti
- 100 ml červeného vína

- Postup

-# Bílá rybí polévka:
1. Rybí hlavy a kosti důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
2. Do velkého hrnce dejte ryby, vodu, mrkve, petržel, cibuli, bobkové listy, celý pepř a sůl. Vařte na mírném ohni přibližně 30 minut.
3. Po uvaření polévku přeceďte. Vrátíte tak do hrnce jen čistý vývar.
4. V malém hrnci smíchejte smetanu s moukou a přilijte několik lžic vývaru, aby se směs rozpustila.
5. Tuto směs poté pomalu přilévejte do hrnce s vývarem, za stálého míchání, dokud se polévka nezačne lehce zahušťovat.
6. Nechte ještě chvíli povařit a podávejte.

-# Hnědá rybí polévka:
1. Rybí hlavy a kosti opláchněte a dejte do hrnce s vodou.
2. Přidejte mrkve, petržel, cibuli, bobkový list, celý pepř a sůl.
3. Nechte vařit na mírném ohni přibližně 30 minut, poté polévku přeceďte.
4. V jiném hrnci rozpusťte máslo a přidejte rajčatový protlak. Restujte několik minut.
5. Tuto směs poté přilijte do čistého vývaru a dobře promíchejte.
6. Přidejte červené víno a nechte polévku vařit dalších 10 minut.
7. Podávejte teplou.

- Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete do bílé polévky přidat trochu citronové šťávy.
- U hnědé polévky můžete pro zvýraznění chuti přidat lžičku cukru, která vyváží kyselost rajčatového protlaku.
- Při servírování můžete polévku ozdobit čerstvými bylinkami jako je petržel nebo kopr.
- Vždy používejte čerstvé ryby pro nejlepší chuť polévky.