Rybí filé na labužnický způsob recept


Rybí filé na labužnický způsob recept.

Ingredience:

- 4 rybí filé (např. losos nebo pstruh)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- 200 ml bílého vína
- 200 ml smetany pro vaření
- Hrst čerstvého kopru
- Hrst čerstvé petrželky

Recept:

1. Rybí filé důkladně omyjte a osušte. Z obou stran je osolte, opepřete a pokapejte šťávou z poloviny citronu.
2. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Na středně silném ohni opečte rybí filé z obou stran dozlatova, každou stranu asi 3-4 minuty v závislosti na tloušťce filé. Opečené filé vyjměte a odložte stranou.
3. Na téže pánvi přidejte nadrobno nasekaný česnek a krátce ho osmahněte, aby se uvolnila jeho chuť a aroma, ale nepřipálil se.
4. Přilijte bílé víno a nechte ho na středním plameni vařit, dokud se objem nezredukuje na polovinu. Tím se alkohol vyvaří a zůstane jen vůně a chuť vína.
5. Přidejte smetanu pro vaření, dobře promíchejte a nechte omáčku na mírném ohni zhoustnout. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
6. Do omáčky vmíchejte nasekaný kopr a petrželku. Rybí filé vraťte zpět na pánev, pokryjte omáčkou a nechte na mírném ohni prohřát asi 2 minuty.
7. Před podáváním pokapejte rybu šťávou z druhé poloviny citronu a ozdobte čerstvými bylinkami.

Tipy:

- Při vaření vína s omáčkou je důležité nechat omáčku dostatečně zredukovat, aby se alkohol odpařil a chuť se zintenzivnila.
- Omáčku můžete dochutit i kapkou medu pro lehkou sladkou chuť, která krásně vyváží kyselost citronu a vína.
- Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít i sušené, ale čerstvé dodají jídlu nejlepší chuť a aroma.
- Tento recept je univerzální a funguje dobře s různými druhy ryb. Experimentujte s různými rybími filé a najděte svou oblíbenou kombinaci.