Ryba se špenátem a máslem recept.
Ingredience:
- 4 filety bílé ryby (např. treska, tilapie)
- 300 g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Citronová šťáva z 1 citronu
- Olivový olej
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Rybí filety opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Ochutíme je solí, pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Nechte chvíli odpočinout.
2. Na pánev dejte trochu olivového oleje a na středně vysokém ohni opečte rybu z každé strany asi 2-3 minuty, dokud nebude zlatavá. Poté rybu přeneste do zapékací mísy.
3. Na stejné pánvi rozpusťte máslo a přidejte nadrobno nakrájený česnek. Restujte asi minutu, než česnek změkne, ale nepřipálí se.
4. Přidejte špenát a restujte, dokud nezměkne a částečně se nesrazí. Případně ochutíme solí a pepřem.
5. Špenát rovnoměrně rozprostřete na rybu v zapékací míse.
6. Zapékejte v předehřáté troubě asi 10-15 minut, dokud ryba nebude uvnitř pevná a šťavnatá.
7. Před podáváním můžete pokapat rybu ještě trochou citronové šťávy pro zvýraznění chuti.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější, můžete do špenátu přidat trochu čerstvého chilli nebo chilli vloček.
- Pro extra křupavou kůrčičku můžete rybu před zapékáním obalit v hrubě mletých mandlích nebo strouhance.
- K tomuto jídlu skvěle pasuje vařený brambor nebo lehká bramborová kaše.
- Nezapomeňte na význam kvalitních surovin, zejména čerstvé ryby a špenátu, pro dosažení nejlepšího výsledku.