Rozmarýnové housky recept


Rozmarýnové housky recept.

Ingredience pro rozmarýnové housky:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 1 sáček suchého droždí (7 g)
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- olivový olej na potření
- hrubá sůl na posypání

Recept:
1. V míse smíchej mouku, sůl a suché droždí. Přidej cukr a vlažnou vodu a začni těsto míchat.
2. Jakmile se ingredience spojí, přilij olivový olej a přidej nasekaný rozmarýn s česnekem.
3. Vypracuj hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidej trochu vody; pokud je naopak lepivé, přisyp trochu mouky.
4. Těsto přikryj a nech na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto krátce propracuj na pomoučené ploše a rozděl na 12 stejných kusů.
6. Z každého kusu těsta vytvaruj housku a pokládej je na plech vyložený pečicím papírem.
7. Nech housky ještě asi 20 minut kynout pod čistou utěrkou.
8. Potři povrch housků olivovým olejem a posyp hrubou solí.
9. Peč v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 20 minut nebo dokud nejsou housky zlatavé.

Tipy:
- Rozmarýn můžeš nahradit jinými bylinkami dle chuti, například tymiánem nebo oreganem.
- Housky jsou výborné jak teplé, tak studené, a skvěle se hodí k polévkám nebo jako příloha k hlavním jídlům.
- Pro extra křupavou kůrku můžeš během pečení do trouby postříkat trochu vody.