Roláda se šlehačkou recept


Roláda se šlehačkou recept.

Ingredience:

- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 300 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- vanilkový extrakt podle chuti
- ovoce pro ozdobu, například jahody nebo maliny

Recept:

Začneme oddělením žloutků od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem krupice do pěny. Ve zvláštní misce vyšleháme bílky do tuhého sněhu. K žloutkům přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a pružný na dotek.

Po upečení necháme těsto vychladnout, ale ne úplně, aby bylo stále ohebné pro roládu. Mezitím si připravíme šlehačku. Smetanu ke šlehání vyšleháme s cukrem moučka a vanilkovým extraktem do tuhého stavu. Vychladlé těsto potřeme šlehačkou a můžeme přidat i ovoce podle chuti, například pokrájené jahody nebo maliny. Poté opatrně zrolujeme.

Tipy:

- Při pečení těsta si dejte pozor, aby nebylo příliš suché, jinak by se mohlo při rollování lámat.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do šlehačky přidat lžíci likéru nebo rumu.
- Roládu můžete před podáváním ještě posypat cukrem moučka nebo ozdobit čerstvým ovocem pro lepší vizuální efekt.
- Nebojte se experimentovat s různými příchutěmi šlehačky – můžete do ní přimíchat například rozpuštěnou čokoládu, ořechovou pastu nebo ovocné pyré pro různé varianty rolády.